Pazar, Kasım 26, 2023
spot_img

Türkiye’de Bulunan Maden Çeşitleri

Türkiye’de Bulunan Maden Türleri Nedir?
Türkiye, turizm ve tarıma elverişlilik hususunda olmasıyla birlikte maden zenginliği hususunda da dünya çapında mühim bir yere sahiptir. Türkiye’de bulunan maden türleri halk içinde kömür, bakır ve demir ile kısıtlı gözükse de maden çeşitliliğimiz çok daha zengindir.
Örneğin bor madeninin dünya toplam rezervinin %63 ü Türkiye’de yer almaktadır. Bor elementinin kullanımı çağımız dünyasında çok yaygın olmamasına rağmen, ilim insanlarının bor ile çalışan araba gibi çalışmaları bulunur ve gelecekte çok sayıda alanda değerlendirilecek bir maden olduğu öngörülmektedir. Türkiye’de bulunan maden türleri ve çıkarıldıkları şehirlerden bazıları ise şu şekilde listelenebilir;
Bakır(Elazığ, Artvin, Kastamonu)
Bor(Balıkesir, Eskişehir)
Boksit(Konya, Antalya, Gaziantep, Muğla)
Demir(Balıkesir, Sivas, İzmir)
Krom(Adana, Elazığ)
Kükürt(Isparta, Denizli)
Manganez(Zonguldak, Denizli)
Cıva(İzmir, Konya, Niğde)
Tuz(İzmir, Van)
Kömür (Zonguldak, Manisa, Sivas, Nevşehir, Kütahya, Erzurum, Bolu, Amasya, Adana, Kahramanmaraş)
Linyit (Hemen her bölgede çıkartılır)
Asbest (Eskişehir, Bursa, Erzincan, Hatay, Kars, Ağrı, Malatya, Sivas, İskenderun, Uşak, Konya)
Sıraladıklarımız, çağımızda ocakları bulunan madenlerdir. Türkiye’de bulunan maden türleri bunlarla kısıtlı değildir. Hala maden arama çalışmaları yürütülmekte ve yeni maden kaynakları yer almaktadır. Yeni madenlerin olmasına yönelik onlarca senedir süre devam eden çalışmalara karşın hala yeni kaynaklar ortaya çıkmakta, Türkiye’nin zenginlikleri keşfedilmeye çalışılmaktadır. Madenlerin işlenmesi ve işletilmesi devlet eliyle yada özel sektör aracılığıyla yapılmaktadır. Aynı sürede Türkiye’de çok sayıda üniversitede maden mühendisleri yetişmekte, Türkiye’deki bu potansiyel değerlendirilmeye çalışılmaktadır.

Popüler İlgili Yazılar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Güncel İlgili Yazılar