Cumartesi, Kasım 25, 2023
spot_img

Temel Güven Duygusu

Bebekler İsteklerini Nasıl İfade Ederler?

Bebekler genelde isteklerini ağlayarak ifade ederler. Çünkü kendilerine başka türlü anlatamazlar. Bebeğiniz aslında ağlayarak acıktım, altımı değiştir, üşüdüm, terledim, sıkıldım demek istiyor olabilir.

Bebeğiniz ağlayarak kucakla beni de demek istiyor olabilir. Çünkü bebekler çok sık kucaklanmak isterler. Bebekler anne rahminde olduğu gibi sıcak ve güvende olmak, anne ve babalarının yüzünü görmek, sesini duymak, kalp seslerini işitmek isterler. Bebek için özellikle annesinin ve anne sütünü kokusunu duymak çok önemlidir. Anneler genellikle bebeklerini çok sık kucaklarına alırlarsa bebeğin kucağa alışacağını düşünürler. Başlangıçta onu kucağınıza almak zor gelebilir onu düşürmekten yada incitmekten korkabilirsiniz. Oysa dikkatlice kucağınıza almamızda hiçbir zarar gelmez. Bebeğinizi Bu dönemde kucaklanır dokunmanız ona vereceğiniz büyük bir hediyedir

Yeni Doğan Bebeği Kucaklamak Neden Önemlidir?

Bebeklerin çevreleriyle kuracaklara ilişki iki temel üzerine kurulur. İlki fiziksel bakım( doyurma ,koruma) ikincisi sosyal bakımdır (sevgi ve duygusal yakınlık). Bu iki temel ihtiyaç ne derece iyi sağlanır ise bebeğinizin ileride oluşturacağı temel kişilik yapısı o derece kuvvetli olacaktır. Sağlıklı bir anne bebek ilişkisinde bebek annesine onu koruyan besleyen ve gereksinimlerini yerine getiren şahıs şeklinde değer verir. Anne bebek ilişkisi sağlıklı ise bebeğin hafızasında annenin sürekliliği düşüncesi oluşur. Bebeğinize karşı tavırlarınız ilgili ve tutarlı ise bebeğinizde hayata karşı temel güven duygusu oluşmaya başlar.Tavırlarınız bebeği kırıcı tarzda ve incitici ise bebeğinize temel güven duygusu yeterince alamaz. Bilinmesi gereken bu dönemde bebeğin en temel ihtiyaçlarının ilgi ve sevgi olduğudur. Yeterli ve uygun fiziksel bakım yanında duygusal yakınlık, ten teması da temel güven duygusunun yerleşmesinde önemlidir. Bebekler için 0-2 yaş temel güven duygusunun kazanılması için kritik bir dönemdir.

 

Temel Güven Duygusu Nasıl Geliştirilir?

Zamanında beslemek, bakımını yapmak, oyun oynamak ve bunları yaparken şefkat dolu olmak sevgiyle kucaklamak, konuşmak, ninni söylemek, ses iniş çıkışları ile sevgi mesajları yollamak bebek için büyük önem taşır. Ben buradayım, fark ediliyorum, ihtiyacım olduğunda benim yanımdalar, mesajı bebekte olumlu duygular geliştirecektir. Bilhassa ilk iki senede annenin özellikle ilgi ve yakınlığı çocuk için geciktirilmesi ya da ertelenmesi mümkün olmayan bir gereksinimdir.

Temel güven duygusunu gelişebilmesi için çocuklarınızın gereksinimlerine daha duyarlı olun. Örneğin her ağladığında onunla konuşun, ne olduğunu, ne istediğini anlamaya çalışınız. Şefkat ve sevginize açıkça gösterin, ona sarılın, okşayın, onunla konuşun.

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Stay Connected

0BeğenenlerBeğen
671TakipçilerTakip Et
4,070AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Latest Articles