Bu yazımızda tazminat davası nasıl açılır , tazminat davası hangi konularda açılır , tazminat davası tutarları , tazminat davasını nasıl açabilirim konularına cevap vereceğiz.
Tazminat davası; vatandaşlarımız aracılığıyla adını çokça duydukları mevzular arasında yer edinen tazminat davaları hakkında olarak bir çok kişinin bilgisi bulunmamaktadır. Ceza davalarında söz sahibi olabilen vatandaşlarımız yasa davalarında ise kesinlikle bir avukata gereksinim duymaktadır.
Ancak tazminat davaları arasında herhangi bir şekilde avukata gereksinim duyulmasa da bir çok insan tazminat davasının nasıl açılacağını bilmediği üzere mecburen alacağı tutarı bir öbür kişi (avukat) ile paylaşmak biçiminde kalmaktadır.
Her kati merak etmiş olduğu tazminat davası nelerdir, sualinin cevabı yasa düzenine ters bir biçimde bir fiil sonucunda yaşanan tüm sakıncaların karşılanması namına ücret ödetme yada ziyan tazminidir.
Tazminat davası nereye açılır?
Tazminat davaların türlü çeşitleri bulunur olup bu çeşitler içsel tazminat, ekonomik tazminat ve cezalandırıcı tazminat şekilde ayrılmaktadır. İçsel tazminat davaları mahkemelerce benlik haklarının uğramış olduğu sakıncasın ortadan kaldırılması sağlamak üzere açılır. Ekonomik tazminat davaları ise bireyin sahip bulunduğu mal varlığının eksilmesine yönelik şekilde oluşturulan davalarken, hukuka ters olduğu sanılan eyleme bedel olarak bütün sakıncaların karşı tarafa ödetilmesi üzere oluşturulan cezalandırıcı tazminat davalarıdır. Tazminat davaları nereye açılır sualine yönelik şekilde şahsi uyuşmazlıkların çözülmesi namına ülkemizde mahalli yasa mahkemelerine davalar açılırken, hükümetin yada devletin açtığı sakıncaların ortadan kaldırılması adına mahalli bölgede yer alan yönetim mahkemelerine dava açılır. Yönetim mahkemelerine oluşturulan davalar tam hüküm davası şekilde açılmakta olup bir çok kişinin ihtisas alanı şekilde gördükleri davalardır.
Tazminat davası türleri
Meydana gelen bütün her çeşitli sıkıntı yada mağduriyetin ortadan kaldırılması namına tazminat davaları açılabilir. Tazminat davası şekilde oluşturulan davalara örnekler ise; içsel tazminat davası, işçi kıdem tazminatı davası, işçi suç duyurusu müddeti tazminat davası, kara çalma sebebiyle oluşturulan tazminat davaları, haksız tutuklama sebebiyle oluşturulan davalar, çalışma kazası sebebiyle oluşturulan tazminat davaları, ölümlü trafik kazası sebebiyle oluşturulan tazminat davaları vb. Vb. Bir çok dava sayılabilir. Bütün bu tazminat davaları yalnızca bulundukları yerdeki yasa mahkemelerine oluşturulan davalar olup çoğunluğu uzmanlık icap ettirdiği üzere bir biçimde avukat desteği alınması icap etmektedir.