Geçmişten günümüze insanoğlunun hayatında, para en önemli nesnelerden bir tanesi olarak yerini almıştır. Böylece en kestirme yoldan çok para kazanmanın peşinde olan bir takım art niyetli insanları her türden paranın sahtesini yapmaya sevk etmiştir. Dünya çapında en çok kullanım piyasasına sahip Amerika’nın para birimi olan dolar ise sahtesi en çok yapılan banknotlar içinde birinci sırada bulunmaktadır. Bu sebeple banka dışı şahıs ve işletmelerden dolar alırken sahte olup olmadıklarının incelenmesi gerekir.
Doların Sahte Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Gerçek olmayan( sahte) dolarlar ilk bakışta sahte olduğu anlaşılmasa bile, dikkatli bir biçimde incelendiğinde gerçek olanla olmayanı ayırt etmek çok güç olmaz. Gerçek olmayan dolarlar bilhassa kağıt, renk ve grafiklerdeki kaliteleri kötü olduğundan sahte oldukları hemen anlaşılırken, banknotun gerçek olup olmadığının bilinmesi için paranın fiziki yapısı ile alakalı da bir takım hususlar göz önünde bulundurulması gerekir.
Sahte Doları Anlamanın Yolları
Sahte olmayan dolarda malzemede kullanılan kağıt kalitelidir ve biraz kaygan bir özelliğe sahiptir. Gerçek olmayan dolarda ise kağıdın kalitesi çok düşüktür ve gerçeğine nazaran daha ince bir kağıt söz konusudur. Aynı zamanda sahte doların kayganlık özelliği yoktur.
Dolarda kullanılan mürekkebin ve baskı ekipmanların kalitesi sebebiyle gerçek doların renk ve grafik kalitesi bir hayli yüksek standartlardadır. Gerçek olmayan dolar kağıtları özellikle soluk renk tonları, karışık düzensiz grafikler, okunması zor yazılar ve grafiklerde kumlanma, boğukluk ve ya dağınıklıklarla kendini belli eder.
Sahte olmayan dolar üstünde dikey ince bir şerit biçimindeki filigran, sahtelerinde aslı ile aynı biçimde yapılması imkansızdır. Bu filigran üstünde USA ve banknotun miktarı belirtilmiştir. Aydınlıkta bakıldığında banknotun her iki tarafında da kolayca fark edilen filigran ve yazılar, sahte dolarda fark edilmez ve ya farklı biçimlerde olur.
Bazı dolarların( 10, 20, 50 dolar) ön tarafının sağ kısmındaki boşlukta, kağıdın inceliği ile sağlanan ve banknot üstündeki fotoğrafın kopyası olan bir filigran mevcuttur. Işıkta bakıldığında kesin bir biçimde görülen bu filigran gerçek olmayan dolarlarda bulunmaz.
Gerçek dolarlarda, paranın ortasında yer alan portreyi kapsayan çizgiler düzgün bir şekildedir. Bu çizgilerin düzgün olmaması ve ya belirsiz olması, paranın sahteliğini ortaya koyar.