Tarihte, padişahlar kadar onlara yarenlik eden kişilerin ismi da bir hayli çok zikredilir. Bu nedenle, bizler de bu kişilerin kimler olduklarını, padişahlara ne şekilde hizmet ettiklerini veya ihanet edip etmediklerini bilgi alabiliyoruz. Fakat, bilhassa bir ad mevcut ki, gerek tarihten bildiğimiz gerekse de ‘’ Mükemmel Yüzyıl ‘’ adlı sıra yardımıyla üzerimizde daha çok merak uyandırmıştır. Bu şahıs Pargalı İbrahim Paşa’ dır. Biz de bu makalemizde, bilhassa dizinin yarattığı tesir ile daha çok dört gözle beklenen Pargalı Damat İbrahim Paşa kimdir özetlemek gerekirse yaşamının anlatımı gibi hususlarda sizleri konuya hakim yapmayı hedefledik. Bu sebepten bilhassa yaşamı, ölümü gibi hususları merak edenler, aşağıdaki paragraflarda Pargalı Damat İbrahim Paşa kimdir özetlemek gerekirse hayatının anlatılması gibi soruların yanıtlarını temin yapabilirler.
Hayatı
Pargalı İbrahim Paşa, 1493 senesinde Parga’ da doğmuştur. Türlü durumlardan ötürü, kendisine verilen çok sayıda ad de bulunmaktadır. Bir Diğer Deyişle halk içinde, Makbul İbrahim Paşa, Frenk İbrahim Paşa, Maktul İbrahim Paşa gibi sıfatlar ile de anılmaktaydı. Değişik rivayetlere de nazaran, kökeni İtalyan veya Rum olarak belirtilmiştir. Babası balıkçılık ile uğraşan İbrahim, hemen hemen 6 yaş aralığında iken deniz korsanları tarafınca kaçılmıştır. Daha sonra Manisa’ ya getirilerek burada yaşayan dul bir bayana satılan İbrahim, bayanın kendisinin eğitimine önem vermesi yardımıyla kendisini geliştirme olanağı bulmuş ve bunun yanı sıra keman çalmayı da öğrenmiştir. O süreçlerde Manisa’ da sancak beyliği görevinde olan Şehzade Süleyman ile tanışırlar. Arkadaşlıkları gelişir ve nedenle de Şehzade Süleyman İbrahim’ i yanına alır.
Süleyman tahta geçtikten sonra, en yakın arkadaşı olarak görmüş olduğu İbrahim’ de yüksek mevkilerde görevler verdi. Bu görevler sırası ile; Hasodabaşılık, Seraskerlik ve Sadrazamlık’ tır. İlk önce, hasodabaşı olarak görevlendirilen İbrahim; burada kendi dehasını ve kabiliyetlerini Sultan Süleyman’ a kanıtladıktan sonra hem mertebesi aynı zamanda aralarında ilişki gittikçe kuvvetlenmiştir.
Başarıları yardımıyla, Sultan Süleyman tarafınca mertebesi yükseltilen İbrahim Paşa’ nın bundan sonra sultandan tek eksiği hilafet tuğrasıydı. Hatta Kanuni’ nin kız kardeşi Hatice Sultan ile evlenmesi de ona daha çok güç kazandırmıştır. Daha sonra İbrahim Paşa, Budin’ den getirdiği ve adına ‘’ Üç Güzeller ‘’ denilen heykelleri sarayına diktirtmiş fakat bu hareketi yüzünden halkın büyük tepkisini toplamıştır. Zira bir çok şahıs bu heykelleri put olarak yorumlamıştır. Dönem şairlerinden Figani’ nin kendisi konusunda ‘’ Bu cihana iki İbrahim geldi, bir tanesi putları kırdı, öteki ise dikti ‘’ biçiminde laflarına bir hayli öfkelenen Figani’ yi idam ile cezalandırmıştır.
İdamıPargalı damat ibrahim paşa kimdir
Bu zaman bünyesinde İbrahim Paşa, Avrupa’ daki öteki devletlerin elçileri ile yaptığı öteki görüşmelerde, asıl gücün kendi elinde olduğu ve her sonucu kendisi verdiği istikametinde birtakım laflar sarf etmiş, bu sözlerin her biri elçiler tarafınca rapor edilmiştir. Bunun yanı sıra, hırsı giderek büyüyen İbrahim Paşa, Defterdar İskender Çelebi’ yi kendi sonucu ile idam ettirmesi Kanuni Sultan Süleyman’ ı kızdırmıştır.
Bu vakalar üstüne, Kanuni Sultan Süleyman bigün kendisini iftar yemeği öne sürülen nedeni ile saraya davet etmiş ve paşa gece odasına çekildiği sırada, 4 cellat tarafınca kendisini boğdurtarak idamını gerçekleştirmiştir.