Meme kanseri, kadının kendisini muayene etmesiyle erken dönemde fark edilebilen ve tedaviye çok iyi cevap veren bir kanser türüdür.
Meme Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?
* Anne kız kardeş ya da yakın akrabalında meme kanserlerinin olması
* Kadının 50 yaşının üzerinde olması
* Erken yaşta doğum yapılması
* Memelerde iltihap ya da kistik hastalık olması
Kendi Kendine Meme Muayenesi
Memeler. muntazam olarak her ay, adet kanamasının bitiminden sonra muayene edilmelidir. Memeler üç aşamada muayene edilir;
Banyo yaparken ya da duş alırken: Muayene edilen meme tarafındaki kol, el başın arkasına gelecek biçimde yukarı kaldırılır. Parmaklar düz tutularak sağ elle sol meme, sol elle sağ meme çepeçevre kontrol edilir.
Aydınlık bir odada geniş bir ayna karşısında belden yukarısı çıplak çıplak olarak durarak:
*İlk olarak kollar yandayken memeler dikkatlice incelenir. Her iki memenin görünüşü, birbirinden farklılığı, meme derisindeki buruşukluk, çekilme, şişlik, kızarıklık, meme başında çatlak, yara, kabuklanma, içe ya da yana doğru çekilme, kendiliğinden gelen akıntı incelenir.
* İkinci olarak aynı belirtiler, eller başın arkasından kenetlenmiş biçimde kollar yukarıdayken araştırılır.
* üçüncü olarak yine aynı belirtilere, bu kez eller bele yerleştirilip kalçalara doğru bastırılarak ve omuz ile dirsekler aynaya doğru eğilerek bakılır.
Sırtüstü yatarak: Muayenenin bu aşamasında memede şişlik ya da sertlik araştırılır. Sol memeyi muayene etmek için sol kürek kemiğinin altına yastık yada havlu konur. Ardından sol el başın altına yerleştirilir. Daha sonra sağ el ayasıyla önce meme ucuna uzak sonra da meme ucuna yakın bölümler saat yönünde çepeçevre dairesel hareketlerle muayene edilir. Dairesel hareketler yerine muayenenin farklı teknikle yapılmasını önerenler de vardır. Önemli olan meme dokusunun çepeçevre muayene edilmesidir. Aynı işlem son verme için de uygulanır 35 yaşından büyük her kadının bu muayenelerinin dışında düzenli olarak doktor kontrolünden geçmesi gerekir.