İletişimin farklı bir boyutunu ele almak gerekirse iletişimdeki mesajları söyleyebiliriz. İletişimde üç tür mesaj vardır.
1. Çiftli mesaj
2. Tam mesaj ve
3. Tamamlanmamış mesaj
İnsanlarla iletişim kurarken bazen tam mesaj, bazen tamamlanmamış mesaj, bazen de çiftli mesaj örnekleri ile iletişim kurarız. Örneğin ‘bana kötü davrandığını fark ettim, bana kötü davranmanı onaylamıyorum ve bu davranışından rahatsızlık duyuyorum. Bana daha ılımlı ve yakın davranmanı istiyorum’ dersek bu tam mesaj olur. Tamamlanmamış mesaja örnek verecek olursak; ‘senin için ne yapabilirim?’ yanıt; ‘buradan gitmeni istiyorum’ bu tamamlanmamış bir mesajdır. Çünkü neden oradan gitmemizi istediği ile ilgili bilgi vermiyor, sadece gitmemizi istiyor Bu Tamamlanmamış bir mesajdır. Çiftli mesaj örnek verecek olursak; ‘Senin buradan gitmeni istemiyorum ama işlerim var.’ Bu da çiftli mesaj aslında hem gitmeni istemiyorum hem de işlerim var bize iki yönlü mesaj vermektedir burada.
İletişimde Dinleme Becerileri
Dinleme becerileri pasif dinleme ve aktif dinleme olarak ikiye ayırabiliriz. Pasif dinlemede sadece beden dili ile yapılan dinleme diyebiliriz. Aktif dinleme de ise buna katılımlı ya da etkin dinleme de diyebiliriz. Aktif dinlemede karşı tarafa aç yol açıcı sorular sorulabilir, karşı tarafın söylediklerini geribildirim anlamında bir takım sözlü tepkiler verilebilir, bu aktif dinleme olur.
Ben Dili ve Sen Dili Nedir?
Ben dili ve sen diline örnekler verecek olursak;
‘Sana şunu artık yapma diyorum.’ Bu sen dili ifadesidir. ‘Halıyı ıslattığın için ne yapacağımı şaşırıyorum bu durum beni üzüyor’ dersek bu ben dili olur. Ben dilinde davranışın bir tanımı vardır sonra o davranışın bizim üzerimizdeki somut etkisi ve ondan sonra hissettiğimiz duygunun ifadesidir. Ben dilinde bu üç yol vardır.
1-Davranışın tanımı
2- Somut etki
3- Duygunun ifadesi
İletişim Engelleri Nelerdir?
İletişimde birtakım engel olabilecek durumlar vardır. Bunlara iletişim engelleri adı verilir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;
1. Birine emir vermek
2. Tehdit etmek
3. Vaaz vermek
4. Öğüt vermek
5. Nutuk çekmek
6. Yargılamak
7. Çok fazla övmek
8. Alay etmek teselli etmek
9. Çok soru sormak
10. Oyalamak karşılaştırmak
11. Göz kontağı kurmamak
12. Başka şeylerle ilgilenmek
Bunlar da belli başlı iletişimde engel olabilecek davranışlardır bu davranışlar iletişim bozar.
Olumlu bir iletişim için; beden dili gerekli, tam mesaj gerekli, etkin yani aktif dinleme gerekli bunları yaptığınız takdirde insanlarla çok kaliteli iletişim kurabiliriz.