Günümüzde herkes anne ve baba olmak istiyor. Bu konumuzda size nasıl hamile kalınılabilir , hamile olmak için en uygun zaman , hamile kalmak için hangi pozisyonlar yapılmalı bunların cevaplarını vereceğiz.
Hızlı ve Kolay Hamile Kalmak İçin Neler Yapmalıyım ?
- Daha önce doğum kontrol yöntemleri kullanmışsanız bunların olası etkileri için doktorunuza danışın.
- Adet düzensizliği var ise doktorunuza danışarak uygun tedavi ile adet düzenini sağlayın.
- Doktorunuzun haberi olmadan hiçbir ilaç kullanmayın.
- Hamile kalamayacağınız korkusuna kapılmayın. Rahat olun, ilişkiyi zorunluluk olarak görmeyin.
- Adet düzeninizi takip edin, adetin başlangıcından sonraki 9, 11,13, 15 ve 17. günlerde ilişkiye girmeye çalışın.
- Eşlerin çocuk sahibi olmaya karar verdikleri anda alkol ve sigarayı bırakması gerektiğini unutmayın.
- Eşinizin dar kot pantolonlar ve iç çamaşırları giymesini engelleyin. Sauna ve sıcak banyolar yerine ılık duş alın.
- En uygun pozisyonda ilişkiye girin.
- Sperm kalitesini düşürmemek için yatak odasının çok sıcak olmamasına dikkat edin.
- Sabah erken saatlerde ilişkiye girmeye çalışın. Sabahları sperm kalitesi en iyi durumda olmaktadır.
- İlişkiyi ‘bir zorunluluk’ olarak görmeden isteyerek eşinizle birlikte olun. Orgazm olmak vajina salgısının ph derecesini değiştirmekte ve spermin rahim ağzından daha hızlı geçmesini sağlamaktadır. Gereğinden fazla, sık ilişkiye girmekten kaçının.
- Günlük beslenmenize dikkat edin. Dengeli ve düzenli beslenin. Süt ürünlerinin içindeki galaktose ismi verilen madde yumurtlama fonksiyonunu arttırmaktadır. Bol miktarda süt, süt ürünü ve yoğurt tüketin. Enginar ve taze fasulyeyi tüketmeyi unutmayın. Aşırı kırmızı et ve yağlı yemek tüketmeyin, östrojen düzeyini olumsuz etkileyebilir.
- Aşırı olmamak şartıyla hafif egsersiz yapın.
Hamile kalmak için uygun zaman nedir ?
Hamile kalmak için uygun zaman, kadının adet döngüsüne göre değişir, normalde adet döngüsü bir adetin başlangıcı ile diğer adetin başlangıcı arasındaki süreçtir ve normalde 28 gündür.
28 günde bir adet gören kadında, yumurtlama günü genelde adetin başlangıcından itibaren 14. gününe denk gelir. Burada adetin bittiği gün değil, başladığı gün son adet tarihi olarak düşünülmektedir.
Gebe kalma günü (yumurtlama) adetin 14. gününe denk gelse de adetin 10. ile 18. günleri arasında gün aşırı 5 kez ilişkinin olması gebelik olasılığını yükseltmektedir. Adet başlangıcı 1. günü olarak düşünülürse, adetin 10. , 12., 14., 16., 18., günlerinde ilişkinin olması hamilelik şansını yükseltir.
Adetlerim düzensiz, yumurtlamam ne zaman olmakta?
Bu soruyu birçok kadın kendi kendine veya hekimine sormaktadır. “Ne zaman yumurtlamam oluyor?” Yumurtlamanın tam gününü tespit etmek için bazal vücut ısısı ölçümü yapılabilir, yumurtlama düzenleyici ilaçlar kullanılabilinir, doktor tavsiyesi ile bitkisel içerikli haplar alınabilinir veya yumurtlamayı gösteren özel testler yapılabilir.
Adet düzensizliği var diyebilmek için adetlerin 7 günden fazla bir süre erken veya geç olması gerekmektedir. Başka bir ifade ile 21 günden daha sık veya 35 günden daha seyrek olması adet düzensizliği anlamına gelir. Her 10 kadından 2 tanesinde adet düzensizliği görülmektedir. Adet düzensizliğinin en sık sebepleri kötü beslenme, kontrolsüz diyet, kronik yumurtlama bozukluğu, hormon bozuklukları, guatr ve bazı böbrek üstü bezi hastalıkları, polikistik over, yumurtalık (over) kistleri varlığı, aşırı eksersiz ve kontrolsüz spor vs.’dir.
Adetleriniz düzensiz ve gebe kalmayı planlıyorsanız kolay hamile kalabilmek için doktorunuzla görüşüp öncelikle adetlerinizi düzene sokun. Doktor yardımı ile yumurtama hesaplaması yapılacak ve sonuç olarak size de bir “gebelik hesaplama’ veya diğer adı ile “hamilelik hesaplama “takvimi verilecektir.
Progesteron gebe kalmayı kolaylaştırır mı?
Progesteron, bir kadınlık hormonu olup birden fazla etkisi vardır. Rahmi, rahim ağzını, vajinayı ve tiroid bezlerini direkt olarak etkilemektedir. Hamile kalmayı kolaylaştırmakta, bebeğin gelişimine ve büyümesine katkı sağlamaktadır. Progesteron seviyesindeki düşüklük luteal faz’ı (yumurtlamadan sonraki 14 günlük süre-her kadında bu süre aynıdır) bozup hamile kalmayı zorlaştırmaktadır.
Progesteron kremleri, vaginal tabletleri vücudun günlük ihtiyacını karşılayıp östrojen dengesini düzenlemektedir. Fakat bu tür ilaçlarında profesyonel yardım alınmadan kullanılması olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Kadınlarda yumurtlama esnasında 2 tane hormon salgılanmaktadır. Bunlar östradiol ve progesterondur. Bu iki hormon birlikte bir denge içinde hamile kalmayı ve gebeliğin devamını sağlamaktadır. Progesteronun en büyük etkisi yumurtlama sonrası mukus’u (rahim ağzı salgısı)değiştirmek ve rahim içini döllenmiş yumurtanın yerleşmesi için hazırlamaktır. Bu esnada progesteron etkisine bağlı olarak vücut ısısı da artmaktadır. Kısa sürede gebe kalamayan veya daha önce düşük yapmış hastalarda sağlıklı bir gebelik başlangıcı için yumurtlama tarihi itibariyle doktorunun tavsiye ettiği şekil ve sıklıkta kullanmaları faydalı olabilmektedir.
Hamilelik için İlişki
Uzun süre çocuk sahibi olamayan ve tedavi gören ailelerin yaptığı en belirgin hata, ilişkiyi bir zorunluluk ve bir ödevmiş gibi görmektir. Daha rahat, stressiz ve isteyerek ilişkide bulunulması çocuk sahibi olma olasılığınızı büyük ölçüde artıracaktır.
Hamile kalmak için ilişki sıklığı ne olmalı?
Her gün ilişkiye giren erkeklerde spermlerin kalitesi düşmektedir. Sperm kalitesinin en iyi olduğu ilişki periyotları,ilişkinin 48 saatte bir olması şeklindedir. Aynı zamanda ilişki sabah olduğunda, sperm miktarı da daha fazladır.
Diğer bir konuda çiftlerin kendilerini ilişki için zorunda hissetmeleri ve buna bağlı olarak yaşadıkları olumsuz psikolojik etkilerdir. Stres ve gerginlik ilişki kalitesini olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle birliktelikler bir görev haline getirilmemeli, haz amaçlı yapılmalıdır, görülen her adet kadınlarda hayal kırıklığı yaratabilir. Ancak bakış açısı değiştirilerek “bu ay olsa da olur, olmasa da “ düşüncesi ile bu psikolojik sıkıntılar giderilebilir. Çünkü aşırı gerginlik hem sperm kalitesini, hem yumurtlama olayını bozabilir.
Hamile kalmak için en uygun ilişki pozisyonları hangileridir?
Uzmanlar, spermin vajina içinde en uzun süre kaldığı pozisyonların hamile kalmak için en uygun pozisyonlar olduğunu belirtiyor. Hamileliğin oluşması için, spermlerin vajina içine uygun şekilde bırakılması ve vajina içindeki spermlerin rahme ilerleyebilmesi gereklidir. Ayrıca kadınların da ilişki sonrası alacakları önlemlerle gebe kalma olasılığını artırabilirler.
Misyoner pozisyonunda (erkeğin üstte olduğu) ilişki sırasında ve sonrasında 1 saat süre ile belinizin altına yastık koyarak rahim ağzınızın spermleri daha kolay ve daha uzun süre ile tutmasını sağlarsınız. Fakat yastığın aşırı kalın olmaması gerekmektedir.
Diz dirsek pozisyonundaki beraberlik hamile kalmak için en uygun pozisyondur. Bu şekildeki bir beraberlikten sonra da sırt üstü yatarken belinizin altına 1 saat süre ile uygun kalınlıkta bir yastık koyun.
Ayakta, oturarak veya kadının üstte olduğu pozisyonlar spermin vajina dışına akışını hızlandırdığı için gebe kalmak için uygun şekiller değildirler.
En alışılmış pozisyon; erkeğin üstte, kadınla yüz yüze olduğu pozisyondur. Kadınların çoğu bu pozisyonu yeğler. Bir çift, birleşmeye bu pozisyonla başlayabilir; erkeğin orgazmını geciktirmek amacıyla, birleşme sırasında pozisyon değiştirebilir ve daha sonra birlikte orgazm için en uygun pozisyon olan misyoner pozisyona dönülerek birleşmeye son verilebilir.
Hamile kalmak için ilişkide neler yapılmalı?
İlişkide ön sevişme uzun ve yavaş olmalı, haz odaklı olmalıdır. Bu şekilde psikolojik rahatlama da ortaya çıkar. İlişki sırasında boşalmadan sonra penis vajina içinde sertliğini kaybedene kadar (1-2 dakika) bekletilmeli, hemen dışarıya çıkartılmamalıdır. İlişki sonrasında da kadın hemen ayağa kalkmamalı, bir miktar uzanıp ayaklarının altına yastık koymalı ve bu şekilde 25-30 dakika yatması önerilmektedir. Hamile kalmayı düşünen kadınlar ilişki sonrası hemen ayağa kalkıp yıkanmaya gitmemelidir.
Vajina içini yıkamak önerilmez!
Vajina kendisine ait asit-baz dengesi yani PH’ı olan bir organdır. Adet kanaması ve ilişki sonrası vajina içini basınçlı su ile yıkamak, sağlıklı koşullar yaratmaz. Bu tür durumlarda vajina PH’ı değişir, bu da gebelik olasılığını azaltmaktadır.
Vajinal PH düştüğü zaman spermin vajina içinde yaşama olasılığı düşer. İlişki sonrası vajinanın suyla yıkamasıyla spermlerin sayısını azaltacağından hamilelik olasılığını da düşürür.
Eğer kadında vajinal akıntı, kötü koku gibi şikâyetler varsa bu enfeksiyona bağlı olabileceği için, mutlaka öncelikle tedavi edilmesi gerekir. Vajinal enfeksiyonlarda ve rahim ağzındaki yara gibi durumlarda, hamilelik oranlarını azaltmaktadır.
Hamile kalmayı zorlaştıran nedenler nelerdir ?
- Anne adayının 35 yaşından büyük olması
- Kadınlarda düzensiz adet görme
- Cinsel ilişki yoluyla bulaşan hastalıklar
- Endometriyozis hastalığı
- Aşırı kilolu veya aşırı zayıf olmak
- Devamlı değişik nitelikte ilaç kullanımı, sigara ve bağımlılık yapan alışkanlıklar
- Kronik hastalıkların varlığı (kalp, karaciğer şeker ve guatr hastalığından herhangi birinin olması)
- Epilepsi ve psikolojik rahatsızlıklar
- Genital organlarda geçirilmiş ağır iltihabi olan hastalık öyküsü
- Erkeğin testislerinden kaza geçirmiş veya ameliyat olmuş olması
- Gebe kalmayı arzulayan kadınların yumurtlama hesaplaması yapmayı bilmemeleri ve sonuç olarak gebelik hesaplama veya diğer adı ile hamilelik hesaplama takvimi oluşturmayı bilmemeleri.
- Ayrıca stresin de hamile kalmayı zorlaştıran önemli faktörlerden biri olduğu unutulmamalı.
Hamile kalmak isteyipte bu konuya çözüm arayan çiftler için hazırladığımız bu yazımızın burada sonuna gelmiş bulunmaktayız. Sizlere sağlıklı bir şekilde hamile kalma yollarını tüm detaylarıyla anlatmaya çalıştık. Umarım hamile kalma konusunda sizleri yeterince aydınlatabilmişizdir.