Salı, Kasım 28, 2023
spot_img

Dil Kanserleri

Dil Kanserleri
Dil üzerindeki basit oluşumlardan papnlorna ve angioma da, hasta, ağız içinde bir nodül hisseder. Angioma vakalarında genellikle hafif bir kanarna görülür. Bu oluşumlar eksizyonla çıkarılır.
Dilde basit yeni oluşumların yanısıra. habis karakterde tümör gelişimi gözlenir. Ağız içindeki ciddi hastalıkların bir diğeride. dilin mukoz membranından kaynaklanan dil kanseridir ve sıklıkla kronik iritasyonlar ve kötü ağız hijyeni hazırlayıcı nedendir.
Rutin diş bakımı ve sitilizin etkın bir şekilde tedavi edilmesi, dil kanseri insidensinin düşürülmesinde önemli ölçüde katkı sağlamıştır Dilde ya da kulağa yayılım gösteren ağrı olabilir. Ülserasyon meydana geldikten sonra. basit küçük kanamalar gelişir, ancak masif, fetal kanamalarda çok az rastlanan bir durum değildir. Dilde ülserasyon, hastanın hekime başvurma nedenidir. Lezyon, küçük sağlam bir yumru şeklindedir, sonraları ağrılı ülserasyon oluşur. ilerlemiş vakalarda hasta. Ağzından dilini çıkarmada zorlanabilir. Habis gelişme, çene ve boyun lenf ganglionlarına yayılır ( rnetastaz ). Iritasyon ve tümörün sekonder enfeksiyonu sonucu oluşan akıntı nedeniyle tükurük salgısı artmıştır

Tedavi edilmeyen vakalarda:

Ağız için enfeksiyon materyalinin inhalasyonundan kaynaklanan bronkopnomoni.
Sekonder kanarnalar.
Ağrı nedeniyle beslenememe, bitkinlik. yorgunluk, starvasyon,
Ağız ve dildeki tümörün büyümes. genişlemesi ve beslenme bozukluğu ölüm nedeni olarak belirlenmiştir.

Bütün habis huylu (maling) tümörlerde olduğu gibi erken tanı konması, yaşamın korunması ve tedavinin başarısı üzerinde etkilidir. Üç hafta yoğun bir biçimde tedavi edilmesine karşın, olumlu sonuç alınamayan dirençli dil yaraları, hemen dikkatle incelenmeli, biyopsi sonucu tedaviyi yönlendirmelidir.
Hastaya herhangi bir cerrahi girişimden önce, diş tedavisi yaprlmalı, dişlerin ve ağız yaralarının enfeksiyon kaynağı olacağı göz ardı edilmemelidir. Primer gelişmelerde radyum implantasyonu uygulanabilir, ancak radyoterapi umut verici sonuçlar elde edilmesini engelleyebilir. Boyun lenf ganglionlannda metastaz varsa geniş radikal boyun diseksiyonları uygulanır. Diğer bir seçenekte, primer lezyonun boyun lenfleri ile birlikte çıkarılmasıdır.
Ağız içinde, dile radyum implantasyonu yapılan hastalara özel bakım gereklidir. Radyum iğnelerinin yutulma tehlikesini güvenceye almak için, gerekli önlem alınmalı ve hasta sürekli gözlem altında tutulmalıdır. Tüm atılır materyal ve çıkartılar atılmadan önce dikkatle incelenmelidir. Sık sık yumuşak ve nazik hareketlerle ağız bakımı verilmelidir. Mümkün olduğunca protein, vitamin gibi maddelerden zengin sulu bir diyet düzenlenmelidir. Diyet, çorba, yumurta, süt ve glikoz ağırlıklı meyve sularını içermelidir. Ağız septik bir ortamdır, bu nedenle hidrojen peroksille irigasyon yapılmah, ağzı nemli tutacak önlemler alınmalı, hasta dik oturur pozisyona getirilmelidir.
Tükürük, bir böbrek küvet içine drene edilmeli,
Ağzı silmek için gaz bezi ya da atılabilir kağıt mendiller kullanılmalı, tükürük gaz bezi ya da kağıt mendiller radyum iğneleri açısından dikkatle kontrol edilmeli,
Çıkartılar için özel önlemler alınmalı,
Sık aralarla ağız bakımı verilmeli,
Hastanın isteklerini iletmesi ve iletişimini sağlayabilmesi için kağıt ve kalem kolay ulaşabileceği bir yere yerleştirilmeli,
Protein, vitamin değeri yüksek, sulu diyet düzenlenmelidir.

Radyum çıkarıldıktan 2-3 gün sonra, radyumun genelde sorumlu olduğu sekonder kanamalar görülebilir ve bu radyuma karşı ciddi bir reaksiyondur. Bu riski minimuma indirgemek için, ağzın sık sık temizlenmesi ve hastanın mümkün olduğunca az aralarla ağzını çalkalamada cesaretlendirilmesi yararlı olur. Enfeksiyonun engellenmesinde direktifi verilen ilaçlar zamanında ve dozunda uygulanmalıdır.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Popüler İlgili Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Güncel İlgili Yazılar