Dengeli beslenme vücudun günlük ihtiyacı olan temel ve destek besinleri almak,bunları gerekli enerji için yakmak ve yaşamsal olayları karşılamaktır. Yağlar, toplam enerjinin (örneğin 2000-2500 kcal/gün) 1/3-1/4 ‘ünü karşılayacak kadar (50-60 g), karbonhidratlar yarısı kadar (300 g), kalanı da (60-65 g) proteinlerden karşılanmalıdır. Destek besinler ve diğerlerinin bileşimine girmiş bulunan temel besinler de hesaplamaya dahil edilmelidir.
Metabolizma ve yaşamsal olaylarda suyun rolü büyüktür. Günde 2 litre (10 bardak) kadar, insanın canı istemese de su içmelidir.
Sindirimi insanlarca mümkün olmayan selüloz lifi de özellikle, bağırsak metabolizması için zorunludur, günde 35 g kadar lif, sebze ve meyvelerden alınmalıdır.
Enzimler (mayalar), vitamin ve mineraller de dengeli beslenmede önemli biyokatalizörler olup tercihen doğal kaynaklarından olmalıdır.
30 Yaşından itibaren her yetişkinin metabolizması yavaşlamaya başlar. 20 ile 50 yaş arası %10 kas kaybı yaşanır. Bu kas kaybını önlemek için düzenli spor yapmalı ve vücut için gerekli olan besinleri alıp, bunların kalorisini egzersizle harcamalıdır.
Yeterli ve Dengeli Beslenme Önerileri
*Zihinsel işlemlerin icap ettiği enerji kaynaklarının en mühim olanlardan bir tanesi de meyvelerdir. Beynin oksijen haricindeki tek enerjisi glikozdur. Glikoz meyvelerde hazır durumda mevcuttur. Öbür gıdalarla tüketilen şeker midede sindirim özsularıyla glikoza dönüştürülür, Mide doluyken tüketilen meyveler midede durduğunda gıda değeri yok olup, mayalanacağı için sindirim sistemimizi zor durumda bırakır.
*Meyveler aç karnına, ya da yemeklerden 2-3 saat sonra tüketilmelidir.
* Ekşi elma şeker hastaları için ideal bir meyvedir. Kan yapıcı özelliğinden ötürü doktorlar tarafından büyüme çağındaki çocuklara ve hastalara önerilir. Hazmı kolaylaştırır, böbrekleri çalıştırır, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
* Meyve ve sebzeler, imkanlar ölçüsünde kabukları ile birlikte tüketilmelidir.
* Ananas suyu tüketmekte yarar vardır, içerdiği bol miktardaki bromelain enzimi dokuları gerginleştirir.
*Yemeklerde çiğ sebze ve meyveye daha çok yer verilmelidir. Böylece daha çok antioksidan alınarak vücudun kansere ve diğer hastalıklara karşı direnci arttırılmış olur.
*Sebze ve meyveleri, vitaminlerinin kaybı olmaması için iri parçalar halinde doğramalıdır.
*incir, çağdaş tıp vasıtasıyla kansere karşı önleyici şeklinde tavsiye edilmektedir.
*Yapılan araştırmalara göre; meyve, sebze ve yeşil bitkileri bol tüketen kişilerin, daha az kanser ve kalp hastalığına yakalandığı tespit edilmiştir.
*Haşlanmış karnabahar, mide asitlerinin aşırılığına karşı koruyarak sorunları giderir.
* Haşlanmış karnabahar, mide asitlerinin aşırılığına karşı koruyarak sorunları giderir.
*Doymuş yağ (tereyağı, kuyruk yağı) miktarı fazla gıdaları daha az tüketin. İstenilen oranda doymamış yağ (ayçiçeği, mısırözü, soya, fındık, zeytin yağı) tüketmeye özen gösterin.
*Aç karnına zeytinyağı tüketmek, safrayı tetikler, hücreleri serbest radikallerden korur.
* Süt, süt ürünleri yeteri kadar tüketilmelidir.
*Kırmızı ve beyaz etler ile bilhassa deniz ürünleri tüketimine önem verilmelidir.
* Besinlerden aldığımız günlük tuz miktarı 4 g (bir çay kaşığı) geçmemelidir. Bu miktara yemeklerden, ekmekten, içeceklerden aldığımız tuz miktarı dahildir. Tuz tüketimi ile yüksek tansiyon arasında ilişki bulunmaktadır. Ayrıca vücuttan kalsiyum atılmasına da neden olur.
*Güne kahvaltıyla başlamanızı öneririz. Gece boyu gıda tüketimi olmadığından beyninizin sabah uyanınca enerjiye gereksinimi vardır. Ardından besin tüketimini kahvaltıdan başlayarak gün içine yaymanız daha aktif kalori yakmanıza sebebiyet verir. Öğünlerinizi evvelden yapınız.
* Her yemekte midenin üçte birinin boş kalmasına dikkat ediniz. Net bir şekilde dolu mide sağlığımızın zamanla aksamasına, çabuk yaşlanmaya sebep olur. Midenizi katı gıdalarla doldurmayın. Katı gıdalarla dolu mide içeriğinin gerekli öz suyu her tarafa dengeli ulaştırması güçleşir ve sindirim zorlaşır. Düzenli yemek yiyenler daha dengeli ve sağlıklı beslenmekte, ideal kilolarını korumaktadırlar.
*Çabuk kilo verip almak bedenimizin zayıflamaya karşı direncini yükseltir ve giderek kilo vermeniz güçleşir.