Peygamber Efendimiz (s.a.v), Altın üstünden 20 miskalden az ise zekât söz konusu değildir, gümüş üstünden ise 200 dirhemden az ise yine zekât söz konusu olmaz şeklinde ifade etmiştir. Altın zekâtı hesaplaması günümüz koşullarına bağlı olarak altında 85 gr, gümüşte ise 595 grama denk gelmektedir.
85 gramlık altının fitresi hesaplandığında iki gr altında olarak ortaya çıkar. Bir başka deyişle hesaplandığında 1/40 anlamına gelir. 85 gramdan fazlası, takribi 20 gram olmadığı sürece zekâtı söz konusu değildir. 85+20 grama denk gelirse, o yirmi gramın da ek olarak zekâtı verilir. Fakat yirmi gramın altında olan altın zekâtı söz konusu olan başka bir şeyle misal para ile beraber hesaplandığında nisap miktarına geliyorsa yine de zekâtı şarttır.
Altın ve gümüş kullanılarak oluşturulan sanat eserleri şayet nisap miktarına denk gelirse zekâta tabidir. Bu şekilde bir tarihi eserin zekâtı şayet kendisinden alınacaksa tartılır, 40’ta biri zekât şeklinde söz konusu olur. Ancak başka durumdan yapılacaksa, değeri baz alınır.
Ziynet Eşyasının Zekatı Nasıl Hesaplanır?
Bayanların taktığı ziynet eşyası ya altın ya gümüş ya da inci ve zümrüt vb. değerli unsurlardan oluşan bayanların ziynet eşyasına zekât verilmediği noktasında din adamlarının hepsi aynı fikirdedir. Ancak ziynet eşyalarına zekât düşüp düşmeyeceği hususunda mezhepler arasında farklı görüşler vardır.
Mesela Hanefi mezhebine bağlı olarak, altın ya da gümüşten oluşturulmuş olan, yüzük, küpe, bilezik vb. ziynet eşyaları nisap miktarına denk geliyorsa, üstünden 1 yıl geçtiği vakit zekât vermek lazım.
Kadınların ziynet eşyasına Hanefî mezhebine ilişkin olarak zekât verilir. 80 gram altın kıymetini bulup üstünden bir sene geçtiğinde Şafiilere, Malikilere ve Hanbelîlere göre ise ziynet eşyası bayanların temel gereksinimi şeklinde görüldüğünden zekât verilmez.