Vücut bileşiminde çok az bulunmasına rağmen, rolü büyüktür. Yetişkin bir bireyin vücudunda 15-20 mg iyot bulunur. Bunun %70’i tiroit bezinde, geri kalanı ise dokularda ve kandadır. Tiroit bezinin çalışması için iyot gerekir. İyot, tiroit bezinde tiroit hormonlarının yapımında kullanılır.
İyot İçeren Besinler
Deniz ürünleri, özellikle balık iyi bir iyot kaynağıdır. Bütün bitkilerin 1 kilogramında, mikrogram mertebesinde iyot vardır. Ana kaynak, bazı deniz yosunlarının külüdür. İyotlu sofra tuzları da önemli bir yapay kaynaktır.
İyot Minerali Ne İşe Yarar?
İçinde bulunduğu troksin hormonu, metabolik fonksiyonları düzenler. Eksikliği guatra ve eretinism hastalıklarına neden olabilir. Ayrıca embriyonik ve gençlik devrelerinde iyot eksikliği cücelik, yapı bozukluğu ve zeka geriliğini (keratinizmus) ortaya çıkarır. Ergenlerde iyot eksikliğinde ise ”miksödem” hastalığı görülür.
Fazla İyotun Zararları
Fazla iyot “Gravez (Basedow) hastalığı” nı ortaya çıkarır. Bazı guatr hastalığı türlerinde olumsuz etki eder.
Günlük Alınması Gereken İyot Miktarı
Yetişkin bir bireyin ve gençlerin günlük iyot ihtiyacı 150 mcg çocuklarda 90 mcg’dır. İhtiyaç hamilelik döneminde 220 mcg, emziklilikte ise 290 mcg’dır.
Günlük ihtiyacı karşılamak için bol yeşil sebze, tuz olarakta iyotlu olan tüketilmelidir. İyotlu tuz koyu renkli naylon torbalarda ve kapalı kaplarda saklanmalıdır.