Pazar, Kasım 26, 2023
spot_img

Adana Atatürk Evi Müzesi Hakkında Bilgi

Adana – Atatürk ve Kültür Müzesi
Adana –  Atatürk ve Kültür Müzesi Eski Suphi Paşa Konağında 1982 senesinde düzenlenerek ziyarete açılmıştır.
Atatürk Büyük Zafer’den sonra Başkomutan ve Ülkemiz Büyük Ulus Meclisi Başkanı olarak Güney Anadolu’ya ilk gezisini 1923 senesi Mart ayının ortalarında yaptı. Beraberinde bir buçuk ay önce İzmir’de evlendiği eşi Şaka Kadın birtakım milletvekilleri ve yaverleri de vardı. 13 Mart 1923 günü Ankara’dan kalkan özel trenKonya’da kısa bir duraklamadan sonra 15 Mart 1923 günü Adana İstasyonu’na girdi.

Adana Adana olalı bu şekilde bir kalabalığı bir arada gözlemlememişti. Kent bayraklarla donatılmış Atatürk’ün geçeceği caddelere taklar kurulmuş halılar serilmişti. İstasyondaki karşılama töreninden sonra Mustafa Kemal Atatürk doğruca Devlet Konağı’na buradan da kendisi için hazırlanmakta olan Suphi Paşa Konağı’na gitti.

Bu Atatürk’ün Adana’ya ikinci gelişiydi. Mustafa Kemal Atatürk önce 31 Ekim 1918 de Yıldırım Orduları Grubu Komutanı olarak Halep’den Adana’ya gelmiş 10 gün müddet ile Komutanlık Karargahında kalmış sonra da İstanbul’a gitmişti. Şuan hem Başkomutan hem Devlet Başkanı olarak Adana’ya geliyordu.

Atatürk ve eşi Şaka Kadın Suphi Paşa Konağında iki gece misafir oldular. Bu Konak Adana’da Seyhan nehri kıyısında Eski Köprü ile Yeni Köprü arasındaydı. 1882 senesinde Reji Dairesi ve lojman olarak yaptırılmıştı. 1902 senesinde Adanalı Suphi Paşa Konağı satın alarak birtakım odalar eklenmişti.

Atatürk’ün Adana’ya geleceği öğrenilir öğrenilmez Adana Belediye Başkanı Ali Münif (Yegena) onun kalabileceği en cazip yer olarak bu konağı seçmişti. Nitekim Mustafa Kemal Atatürk 13 Ocak 1925 te Adana’ya yine geldiği vakit yine bu köşke konuk edilmişti. Bundan Sonra artık Suphi Paşa Konağı Mustafa Kemal Atatürk Evi olarak tanınıyordu.

Bugün Mustafa Kemal Atatürk ve Kültür Müzesi olarak düzenlenen Konağın nehire bakan kemerli bir kapısından içeri girilir.

Buradan selamlık ismi verilen geniş bir salona geçilir. Alt katında üç odası kiler ve mutfakları bulunmaktadır. Salondaki bir merdivenle üst kata çıkılır. Üst katta büyük bir salon odalar haremlik v.S. Bulunmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk konağın kuzeyindeki caddeye bakan istikametinde ve köşede bulunan cumbalı odada yatmış bitişiğindeki odayı da çalışma odası olarak kullanmıştır. Konağın bu istikametinde ikinci bir giriş kapısı yer almaktadır.

Üzeri tuğla çatı ile örtülü Suphi Paşa Konağı (Atatürk Evi)nin güneyinde havuzlu geniş bir bahçesi yer almaktadır.

Müzenin Bölümleri
Alt Kat
Çalışma Odası: Reha Savaşı esnasında ve sonraki senelerde çıkan mahalli gazetelerden Yeni Adana Türk SözüÇukurova Dirlik gazetelerinin yer almış olduğu bölümdür.
Kütüphane: Osmanlıca ve Türkçe (Latin harfleriyle) yazılı 2000’e yakın kitap bulunmaktadır. Kitapların bir çok bağış kanalıyla elde etmiştir.

Üst Kat Sofa: Emekli subay Nevzat Duruak tarafınca yapılmış olan Atatürk’ün mumdan heykeli yer alıyor.
Yatak Odası: Pirinç karyola sim işlemeli döşek masa örtüsü bir de Maraş işi iki koltuk ve giysi dolabı yer almaktadır.

Çalışma Odası: Maraş işi koltuk masa iskemle telefon dolap ve Atatürk’ şöhret portresi yer almaktadır.
Basın Odası: Camekan bünyesinde Yeni Adana Gazetesi’nin ciltlenmiş Pozantı nüshaları ve çalışanlarının çerçeveli resimleri yer almaktadır.

Mücahitler Odası: Gani Girici’nin ve birtakım mücahitlerin portreleri Gani Girici’ ye ait madalya ve Atatürk’ün ölüm anına 9:05’e ayarlanarak durdurulmuş bir saat yer almaktadır.

Oturma Odası: Cevizden iskemle nargile metal mangal kilim ve halılar yer almaktadır.

Hatay Odası: Mustafa Kemal Atatürk Adana’ya ulaştığında Ayşe Fıtnat hanımın başkanlığında bir grup Fransız işgalindeki Hatay’dan gelmiş olarak Atatürk’ şöhret huzuruna çıkmış ve ona siyah gül armağan etmiştir. Buna karşılık Mustafa Kemal Atatürk de “Kırk asırlık Türk yurdu hasım elinde kalamaz.” söylemiştir. Bu vakası ifade etmek için mankenler konmuştur. Bir De ceviz oymalı sehpa Türk bayrağı ve Hatay’dan gelen heyetin türlü boylarda fotoğrafları yer almaktadır.

Silah Odası: Tür ve ebatları farklı tüfekler tabancalar paşa apoleti Atatürk’ün doğduğu evin maketiAnıtkabir’e Osmaniye’den giden taşın numunesi ve camekan bünyesinde türlü yıllara ait metal paralar yer almaktadır.
Yaver Odası: Atatürk’ün yaverinin kaldığı oda bünyesinde pirinç karyola sim ve gümüş işlemeli döşek örtüsüceviz kaplamalı giysi dolabı metal ibrik ve leğen yer almaktadır.

Kuva-yi Milliye Odası: Mustafa Kemal Atatürk İsmet İnönü ve Kuva-yi Milliye sürecinde alın teri döken ve Kuva-yi Milliye hareketini başlatanların büstleri yer almaktadır.

Atatürk Müzesi pazartesi günleri dışında öteki günler ziyarete alenidir. Türk öğrenci ve askerleri müzeyi parasız olarak ziyaret etmektedirler.

Popüler İlgili Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Güncel İlgili Yazılar