Matematik bozukluğu esasında 1980lerde incelemeler neticesinde erişilmiş fakat zekâ geriliğiyle karıştırılan bir olgudur, çağımızda hala bilinmemektedir. Diskalkuli olarak da geçer. Çocukların %5 ‘inde görülen matematik bozukluğu kız öğrencilerde adam öğrencilere nazaran daha çok görülmektedir zira daha fazla duygusallık içe kapanma gibi sebeplerden ötürü oluşmaktadır. tamamıyla kati bir tedavisi bulunmadığı gibi türlü eğitim ve aile desteğiyle aza inebilir.
Matematik bozukluğunda aynı anda dört değişik kabiliyet grubunda da arıza görülmekte. Bunlar;
1. Matematik kabiliyetleri bir diğer deyişle işlem yapma kabiliyeti, dört işlem olarak ayrıntı verebiliriz.
2. Algısal kabiliyetler bir diğer deyişle gruplara ayırma, kümeselleştirme olarak özetlenebilir.
3. Dikkat kabiliyetleri bir diğer deyişle sayıları doğru tercih etme doğru yazma olarak özetlenebilir.
4. lisan kabiliyetleri bir diğer deyişle sorunları anlama ve matematik sembolleriyle anlatmak olarak özetlenebilir.
Matematik bozukluğunu ilköğretim 1. Sınıfta idrak etmek olası değildir, çocuk ezber kabiliyetiyle 1. Sınıfı halledebilir. Öğrenme bozukluklarından kabul edilen matematik bozukluğunu genellikle ilköğretim 2. yada 3. Sınıfta idrak etmek daha kolaydır. Çocuk tek, çift biçiminde sayamaz. İşlem yapma kabiliyeti bir hayli düşüktür. Matematikte bir şeyi yapamamış ve bundan ötürü utanmış herhangi bir çocuk matematik bozukluğu yaşıyor olabilir. İleride daha büyük problemlere yol açmaması ismine anne ve babanın dikkatli olması ve matematikte yaşanmış olan bir sorun gözleniyorsa anında yardım almaları mühimdir.
Matematik bozukluğu değişik biçimlerde çeşitlendirilebilir. Araştırmalara nazaran 4 değişik parçaya ayrılır;
1) manalı şekilde saymayı bilgi almada bozukluk;
Bu bilgi alma bozukluğu çeşidinde çocuk ‘sayı ne demektir?’ problemin karşılığını bulamamıştır, bu çocuklara rakamlar soyut, kağıt üstünde yazılan işaretler gibi gelir.
2) Asıl ve sıra gösterme sistemleri bilgi almada güçlük;
Kardinal ve ordinal sistemleri bilgi almada zorluk yaşayan bir çocuk tek, çift saymada, liste yapmada bu sebeple da gruplandırmada sorun yaşarlar.
3) Aritmetik işlemleri yapmada zorluk;
Çocuk işlem yapmanın ne işe yaradığını, toplama işlemenin esasında ek etme, eklemek olduğunu kavrayamaz.
4) Nesneleri gruplar şeklinde kümelemeyi imgelemede güçlük;
Bu bilgi alma bozukluğu çeşidinde çocuk gruplandırma ne demek, aynı, değişik ne demektir gibi terimlerde sorun yaşarlar.
Matematik bozukluğu tedavisi ne şekilde yapılır?
Tedavi biçimi ‘eğitim’. Çocuklarınıza bol malzemeli matematik sual çözdürün. Korkacak bir şey olmadığını yaptığı her hakikatı överek ve küçük ödüllerle süsleyerek kutlayın. romantik bir çocuk matematik bozukluğundan basit çıkamaz, burada ebeveyne çok vazife düşmektedir. Çocuğunuzun yaşamış olduğu şeyin bir zekâ geriliği olmadığını, arkadaşlarından bir farkı olmadığını açıklayın.