Bilinmiş olduğu gibi Everest Dağı, dünyanın en yüksek dağı ünvanına sahiptir. Çin Halk Cumhuriyeti ile Nepal’in sınırı üstünde yer alıyor. ortalama olarak 27 – 28 derece şimal enlemi, 87 derece şark boylamında yer almaktadır. En yüksek noktası (Everst 8.848 m. ) ile (Güney doruğunda 8.748 metre) olarak saptanmıştır. 2015’te gerçekleşen büyük Nepal depremi akabinde, Everest dağının ortalama olarak 2.5 santimetre kısaldığı iddiası gündeme bomba gibi düşmüştür. fakat bu kuram olarak kalmıştır. Everest Dağı bir hayli soğuktur. -70, -75 dereceye düşen soğuklara eriştiği için, kullanıcılarını fazlasıyla zorlayıcı havası bulunmaktadır. bir de çok katı rüzgarlar esmektedir. Bunun sebebi ise, dağın troposferin tabakasının %70’ni geçmesinden meydana gelmektedir. Everest’in yamaçlarında bitkilerin ve hayvanların hayatası bir hayli güçtür. Havası ve rakımı sebebiyle canlılar için hayat sektörü olarak kullanılması hemen hemen olanaksızdır. Everest Dağı genel anlamda buz kütleleri ile kaplıdır. İnsanların gezmesi ve hayatası için bir hayli riskli bir yerdir. Everest Dağı’ndan çok sayıda kaynak suyu çıkmaktadır. Bu sular belirli kollar şeklinde dağılarak, akışlarına devam etmektedirler.
Everest Dağı’na Tırmanma İsteği
Everest Dağı’na tırmanmak adeta bir başarı sayılmaktadır. Everest Dağı’na tırmanmak bir hayli zordur. dolayısıyla birtakım girişimler olsa da, dağa tırmanmayı başaran sayısı bir hayli azdır. Everest’e tırmanma macerası 1904 senesinde başlamıştır. Everest Dağı’na çok sayıda şahıs tırmanmak için yeltense de, 1953 yılına kadar kişi tırmanamamıştır. O dönemin koşulları ile dağa tırmanmak, çağımız koşulları ile heralde de kıyaslanamamaktadır. Everest Dağı’na kişi yalnız çıkamamıştır. Dağa tırmanmayı başaran ise John Hunt önderliğindeki iki ekiptir. Bu kadrosu meydana getiren adlar ise, Tom Bourdillon ve Charles Evans’dır. fakat bu bir başarı sayılsa da, dağın zirvesine tamamıyla ulaşamamışlardır. Dağa çıkmak için lüzumlu ekipmanlardan kapalı oksijen tüpleri, dağın zirvesine az bir ara kala donmuştur. dolayısıyla dağın tam zirvesine çıkmayı başaramasalar da, büyük bir başarı olarak tarihe isimlerini yazdırmışlardır. Everest’e çıkmayı test eden ikinci takım ise Edmund Hillary, Tenzing Norgay ve Ang Nyima’dan oluşmaktadır. Zirveye tamamıyla çıkmayı başaran adlar olarak tarihe isimlerini kazımışlardır. İlk ekibin kullandığı kapalı oksijen sistemini kullanmayan takım, açık oksijen sistemi ile dağın zirvesine çıkmayı başarmıştır. Tırmanma girişimleri deneyimler ile gelişerek başarı yüzdesini pozitif olarak etkilemiştir. çağımızda Everest’e tırmanmak için girişimlerin çok olmasının sebebi, hızla gelişen teknolojinin modern olmasıyla birlikte yeni üstün dereceli girişimleridir. Dağın zirvesine tırmanmak bundan sonra bir üstün dereceli sayılmadığından ötürü sporcular, zamana karşı Everest’in zirvesine ulaşmaya çalışmaktadır. Sporcuları bir hayli zorlayan etkenlere karşın çok sayıda tecrübe etme başarılı sonuçlansa da, neticeye ulaşamayan çok sayıda sporcu da yer almaktadır.
Everest Dağı filmlere, kitaplara ve oyunlara husus olmuştur. Everest Dağı’nı en özel kılan nokta ise, hiç kuşkusuz ki yüksekliğidir. Everest Dağı, yalnızca bir dağ mıdır? Everest Dağı’nın öğrenmediğimiz ne gibi nitelikleri olabilir? Everest Dağı’na tırmanmak sebep bu kadar mühimdir? Gelin hep birlikte Everest Dağı’nın meçhul özelliklerine bakalım.
Dağ Örümcekleri
Himalayalar’da dağ örümcekleri, zıplayan örümcekler olarak adlandırılmaktadır. Bu böcek şekli yüksek noktalarda hayatayı sever. dolayısıyla Everest Dağı’nda karşılaşabileceğiniz dağ örümcekleri sizleri şaşkına uğratabilir. Everest Dağı’nda yaşayan belirli canlılardan birisi dağ örümcekleridir. Dağ örümcekleri, Everest’in en yüksek tepelerinde bile hayatlarını devam ettirebilirler.
Apa Sherpa ve Phurba Tashi
Everest Dağı’nın bildik adları olan Apa Sherpa ve Phurba Tashi, Everest’e tam tamına 21 defa çıkmışlardır. Apa Sherpa ve Phurba Tashi, kendi rekorlarını devamlı egale etmek için büyük bir gayret içinde Everest dağına tırmanmaya çalışmaktadırlar.
Everest Dağı’nın ortalama 450 Milyon sene Önce mevcut Olduğu İddiası
Everest Dağı’nın yaşı tamamıyla bilinememektedir. Belirli söylentiler bulunmaktadır. fakat bu ana dek gerçeğe en yakın tespit, Everest’in ortalama 450 milyon sene evvel mevcut olduğu teorisidir. Himalayalar’ın oluşumunda Everest’in etkili olduğu düşünülmektedir. çoğu tarihçi, Everest’in yaşlarının 450 milyon olduğu kanısında birleşmektedir.
Everest’in Yüksekliği tamamıyla Bilinememektedir.
7959_4Everest her ne kadar yüksekliği ile nam salsa da yüksekliği tamamıyla bilinememektedir. Everest’in yüksekliğinin kati olarak hesaplanamamasının sebebi ise, durduğunuz yere nazaran dağın yüksekliğinin farklılık göstermesinden meydana gelmektedir. Çin sınırı ile Nepal sınırı içinde yükseklik tamamıyla 4 m. kadar oynamaktadır. dolayısıyla, kati olarak Everest dağının yüksekliği verilmemektedir. Yükseklikler Çin sınırı bünyesinde 8.844 m., Nepal sınırı bünyesinde 8.848 olarak hesaplanmıştır.
Everest Dağı’nın Uzadığı İddiaları
Everest Dağı hakkında çok sayıda söylenti bulunmaktadır. günümüze dek çok sayıda söylenti ortaya atılmış ise de, bir çok iddialar yalan olarak tarih sayfalarında yok olmuştur. Çin yetkililerinin ve Nepal yetkililerinin yapmış olduğu yükseklik açıklamasına ilim adamlarından bir değişik görüş atılmıştır. ilim adamlarının yaptıkları araştırmalara nazaran Everest, her yıl 4 mm kadar yükselmektedir. ilim adamlarının son açıklamasına nazaran Everest Dağı’nın yüksekliği, 8.850 m. olarak izah edilmiştir. Bu açıklamadaki sayılar heralde de Çin ve Nepal ölçümlerinin birazcık üzerinde olmuştur.
Gerçek İsim Tartışması
Dünyanın çok sayıda yerinde dağ, Everest olarak anılmaktadır. Everest adını Andrew Vaugh isimli bir dağcı koymuştur. dolayısıyla dağ Everest olarak tanınmaktadır. fakat, Nepal’de Everest yerine Sagarmatha adı kullanılmaktadır. Bir öteki ad ise, Chomolungma olarak Tibetliler’e aittir. fakat dünya çapında ve resmi evraklar de, Everest adı olarak kayıtlar altına alınmaktadır.
Everest’e Tırmanma Çabası
Everest Dağı’na tırmanmak bilinmiş olduğu üzere çok zahmetli ve zor bir iştir. Zorluluğun beraberinde Everest’e tırmanmak için, belli bir oranda para masrafınız gerekir. Parası olmayanların Everest’e tırmanması bir hayli zor gözükmektedir. 2012 senesinde Everest Dağı’na bir günde 234 sporcu tırmanmıştır. 234 sporcunun tamamı de zirveye erişmeyi başarmıştır. fakat dağdan inenlerin sayısı 230 olarak izah edilmiştir. sebebi ise, Everest’te 4 şahsın yaşamını kaybetmesidir. Everest’e tırmanmak için yalnızca deneyim yetmiyor. Dağın zorlayıcı koşulları, kişiler üstünde olumlu olmayan etkisinde bırakır ile sonuçlanabiliyor.
Everest Dağı’nın Kirlilik problemi İle Yüzleşmesi
7959_5Everest Dağı, turistlerin ve yerli halkın alakasını fazlasıyla çekmektedir. Dağa tırmanmak talep eden kişilerin sayısı küçümsenmeyecek kadar çoktur. Dağa çıkarken alınan erzaklar kişiler için yararlı olsa da, dağın temizliği açısından zararlıdır. Dağın yataklarından zirvesine kadar her noktası çöp ile kaplıdır. sebebi ise, heralde de dağa çıkmak talep eden sporculardır. Dağ üstünde mola verdikleri vakit tükettikleri yiyecekelerin atıklarını dağda bırakmaları üstüne, dağın fazlasıyla kirlenmesine zemin hazırlamıştır. genel anlamda dağ üstünde temizleme çalışmaları yapılsa da, Everest tamamıyla pak olacak gibi gözükmemektedir. Temizleme çalışmalarında tonlarca atık Everest dağından kurtarılıyor. Sporcuların kullandıkları erzakların atıklarını yanlarında taşımaları, bedensel olarak büyük bir bitkinlik sağlayacağı fikirsiyle çöplerini dağlara bırakarak yollarına devam etmektedirler.
Everest Zirvelerindeki Rüzgar Sorunu
Everest’e tırmanmak talep eden sporcuları en fazla zorlayan etkenlerden bir tanesi de, rüzgarın saatte 110 km kadar kabul eden hızıdır. Rüzgarın bu hızı dağ yamacındaki insanı yeryüzüne itmek için kafidir. Dağcılar için en büyük problemler içinde bulunan rüzgar, çok sayıda sporcunun ölümüne sebep olmuştur. Dağın zirvesine her başlatığınızda, rüzgarın sertliği biraz daha artmakta ve sporcuları daha çok zorlamaktadır.