Reflü günümüzde bayanlarda daha çok görülmektedir. Reflü yemek borusunda tahriş olması sonucu oluşmaktadır. Bu konumuzda size reflü belirtileri , reflü nasıl tedavi edilir , reflü nedenleri bunlardan bahsedeceğiz.
Reflü, mide asidinin veya mide içeriğinin yemek borusuna doğru çıkarak bu bölgede tahriş, yanma hissi ve ağrı oluşturmasıdır. Reflünün ilerleyen aşamalarında midede ki acı sıvı ağza kadar ulaşabilir. Eğer reflü sürekli olarak tekrar ediyorsa yemek borusu tahrişine bağlı olarak daha ciddi hastalıklar meydana gelebilir. Reflüye, kadınlarda daha sık rastlanılsa da erkeklerde yemek borusu hasarı daha fazladır.
Reflünün Belirtileri Nelerdir?
- Midenin üst kısmında ağrı
- Göğüs ve kalpte ağrı hissi
- Şişkinlik, hazımsızlık, geğirme
- Ağza acı su gelmesi
- Boğaza bir şeyler kaçmış hissi
- Öksürük
- Seste kısılma ve hırıltı
Reflünün birçok belirtisi başka hastalıklarda da görülebileceği için doktorlar genellikle endoskobi ile yemek borusu ve mideyi inceledikten sonra kesin tanı koymaktadır.
Reflü Neden Olur?
Reflü esnasında ağza gelen mide asidi, yemek borusunda geçici veya kalıcı hasarlara yol açabilir. Mide ve yemek borusu arasında kapı görevi gören bir mekanizma vardır. Bu mekanizma yemek borusundan gıdaların geçmesine izin verirken midedeki yiyeceklerin geri çıkmasına izin vermez. İşte bu mekanizmanın bozulması sonucunda reflü gözlemlenir.
Stresli bir hayat süren kişilerde mide daha fazla asit ürettiği için etkileri daha belirgindir. Ağır bir yemek sonrasında, yağlı, baharatlı, kızartılmış, midenin sindirmekte zorlanacağı yiyeceklerden sonra ağrı artar. Bazen bu ağrılar göğüste ve kalpte hissedilebilir. Özellikle yemekten hemen sonra yatmak veya uzanmak reflünün etkilerini arttırır.
Reflü Tedavisi
Kesin olarak reflü tanısı konulduktan sonra tedavi; hastanın yaşı, reflünün şiddeti, yemek borusu hasarının durumu, hastada başka bir mide veya sindirim rahatsızlığının bulunup bulunmadığına göre farklılık gösterebilir. İlaç kullanımı genellikle geçici çözüm olur ve ilaç bırakıldığında belirtiler tekrar görülmeye başlar. Kapalı reflü ameliyatı ( laparoskopik fundoplikasyon ) ile %90-95 oranında tedavi sağlanır. Ameliyet yaklaşık 2 saat sürmekle beraber hasta birkaç gün içerisinde gündelik hayatına dönebilir.
Reflüyü Önlemenin Yolları
Reflünün etkilerini kendi başınıza uygulayacağınız bazı yöntemlerle en aza indirgeyebilirsiniz.
- Yatarken vücudunuzun üst ve baş kısmını yukarda tutun.
- Az miktarda ve sık yemeye özen gösterin.
- Yiyecekleri hızlı yutmayın, iyi çiğneyin.
- Margarin reflüyü tetiklemektedir. Bu nedenle kızartma tüketimini azaltın.
- Çikolatadan kaçının.
- Yağlı yemeklerden uzak durun.
- Kilo almak ve şişmanlık reflüyü tetikler bu nedenle kilonuza dikkat edin.
- Öğünlerden sonra rahat kıyafetler giyin, yemeklerden sonra yatmak yerine yürüyüş yapmaya özen gösterin.
- Stresten ve tütün tüketiminden uzak durun.
- Alkol kullanmayın.
- Asitli içecekler uzak durun.
Eğer reflü olduğunuzu düşünüyorsanız bir gastroenteroloji uzmanına görünmenizde fayda var. Güzel ve sağlı günler geçirmeniz dileğiyle…